USPEH SE GRADI VREMENOM I JASNOM VIZIJOM

NAJVAZNIJA STVAR ZA POCETAK SVAKOG POSLOVANJA JE VIZIJA ILI IDEJA

 

Malim koracima do velikog rezultata,

ili kako glasi stara japanska izreka

“put od 1000 milja počinje samo jednim korakom…”

Ova rečenica možda deluje kao neki šablon koji ste do sada čuli milion puta…ali realnost je stvarno takva.

 

Za uspeh u životu kao i u poslu potrebno je vreme, kao i jasna vizija o tome šta želite da postignete.

Da bi čovek bio zadovoljan u životu potrebno je da tačno zna šta želi i da se prema tome upravlja u životu. Ponekad je jako teško imati viziju ili ideju koju možete ostvariti. U stvari, veoma je teško imati i održati jedan cilj ili viziju koju dobijete.

Sarađujem i danas, ali sam i ranije sarađivao sa klijentima koji nemaju viziju šta žele da postignu u poslu, nemaju ni ideju kako bi izgledao njihov biznis u narednih 5-10 godina. 

Na pitanje
“Šta želiš da postigneš sa svojim biznisom, da li imaš jasan cilj,  i gde sebe vidiš za 5 godina?

Odgovori su:
“Videćemo… ne znam!”,
“ako bude sve ok, onda ću…”,
“moram da sada radim ovako…”,
“Kako bude, šta ja mogu…!”

Neophodno i veoma važno je postaviti jasne ciljeve i imati viziju o tome kako Vaš biznis treba da izgleda u budućnosti. 

Odogovrite na neka pitanja:

1. Da li vidite Vaš biznis u budućnosti, za 5 do 7 godina od danas?
2. Da li su Vam klijenti ili kupci zadovoljni, da li se povećava promet?
3. Da li imate ideje za unapređenje nekog dela poslovanja?
4. Da li imate neki plan razvoja vašeg biznisa, neki sektor koji bi se mogao dodati?
5. Da li imate plan za razvoj vašeg tima, angažovanje novih ljudi?

 

Ne zaboravite, jedan AMAZON je počeo kao ideja jednog čoveka (Jeff Bezos) koji je imao viziju da prodaje knjige putem interneta, i to u vreme kada je internet na planeti koristilo milion ljudi. Istina je, to je u zadnjih 20 godina baš dobar posao, ali zapamtite on je posao započeo 05.07.1994.godine! 

Danas je Jeff Bezos najbogatiji čovek na planeti!

 

Verujem da Jeff Bezos nije znao da će posle skoro toliko godina postati najbogatiji čovek na planeti, i sam kaže u svojim intervjuima da se tome nije nadao nikada. Oduvek je želeo da napravi nešto više, i da stvori nešto novo, što niko do tada nije ni mislio da će biti važno i da će se koristiti, stavljajuću krajnjeg korisnika uvek na prvo mesto.

To je ono što je dovelo njega i Amazon gde se i nalazi danas. Dakle jasna vizija o tome šta treba da se uradi i na čemu treba raditi da bi se došlo do cilja.

On jeste, na neki način i vizionar, ali je njegova firma došla do uspeha praktikovanjem stalnog i postepenog napredovanja ka svom cilju. 

Najvažnije je početi i istrajati

Postavite vašu viziju ili ideju na poslednje mesto, koje je udaljeno npr. 5 godina od danas. Onda krenite unazad i napravite jasan plan kako da dodjete do njega.

Sve u zavisnosti od toga, šta želite da postignete, potrebno je napraviti plan kako do nekog cilja doći, da li je potrebno pribaviti neke nove veštine, opremu, klijente i kako to uraditi.

 

Sve to čini jedan plan, nije to toliko teško, koliko je zapravo teško imati ideju i viziju o tome šta uraditi.

Jedna od stvari koje su interesantne, slušajući intervjue Jeff Bezosa, je da svaki novi plan i ideja koju razvijaju sa svojim timovima razvijaju na period od 5 do 7 i više godina. Dakle svaki detalj i deo u koji ulažu svoje resurse se prati i planira da bi se krajnji rezultat koristio tek nakon mnogo godina. Veoma važno!

Počnite odmah, sada je najbolje vreme.

 

Početi neki posao nikada nije lako, da bi se posao razvijao potreban je veliki trud i odricanje. 

Posmatrajte ovako:

Zaposleni radnik u firmi koji radi kao npr. kasir/ka nije mnogo zainteresovan za posao i svoj razvoj u tom smislu. Ima svoje fiksno radno vreme, na tom poslu ne može mnogo da “napreduje”. Vrlo često se imaju nizak nivo tolerantnosti, naročito u danima kada svoje lične probleme prenose na kupce.

Kod preduzetnika ne postoji radno vreme, kao kada ste zaposleni u nekoj firmi. Samim tim i Vaš mentalni sklop je drugačiji i tako mora da bude. Da bi se Vaš biznis razvijao neophodan je danonoćni rad i pažljivo planiranje kako bi se biznis pravilno razvio, kao i upornost i istrajnost da bi se biznis proširio.

Najteže je ljudima da započnu i razviju svoj biznis dok su zaposleni u drugim firmama i imaju neko radno vreme, nije neizvodjivo ali je jako teško.

Jedan moj poznanik je poceo tako sto je u vreme nepopularnih devedesetih godina prošlog veka, zajedno sa svojom suprugom, prodavao sendviče i sokove, da bi danas posedovao svoj lanac maloprodajnih objekata, sa velikim godišnjim obrtom. 

On sigurno nije imao viziju da će danas biti što jeste onda kada je počinjao posao, ali je konstantno išao ka tome da unapredi i proširi svoje poslovanje, i kada je bilo najteže, istrajao je zahvaljujući odlučnosti i idejom da se proširi i zauzme veće tržište. 

Similar Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *